Jelentős gázáremeléstől tartanak

2005.01.17. 13:13

Azzal, hogy a Mol gázüzletága a német E.On többségi tulajdonába kerül, további jelentős gázáremelésre lehet számítani, és ez maga után vonja a villany és távfűtés árának növekedését is. A volt szocialista országok közül Magyarországon a legmagasabbak a gázárak - mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke, hétfőn Budapesten.

A Medgyessy-kormány a Mol nyomásának engedve két év alatt a gáz árát 45 százalékkal emelte, aminek következtében az üzletág vesztesége csökkent, sőt 2004 első felében már 100 milliárd forintnyi nyereség képződött rajta - mondta Járosi Márton. Az áremelés indoka legutóbb is a világpiaci árak növekedése volt, ám arról a tényről nem esik szó, hogy 2004 első háromnegyed évében az import átlagár köbméterenként 30,3 forint, a Mol eladási átlagára pedig eközben 39,4 forint volt - mondta az elnök.

Emlékeztetett arra, hogy a gázárak a volt szocialista országok között Magyarországon a legmagasabbak, annak ellenére, hogy a felhasználás mintegy 20 százalékát az olcsóbb, hazai kitermelésű földgáz teszi ki.

A Gyurcsány-kormány nemrég jelentette be, hogy a Mol maradék 12 százalékos állami részesedését értékesíteni kívánja, s ezzel végleg megszűnik az állami befolyás a Mol felett - hangoztatta Járosi Márton.

Mivel a villamos áram mintegy 40 százalékát a gáztüzelésű erőművekben termelik, a társulat szerint az indokolatlan gázáremelés növeli az áram árát is. A szervezet kifogásolja azt is, hogy a Magyarországon működő külföldi tulajdonú erőművek és áramszolgáltatók profitja a privatizáció óta mindig nagyobb volt, mint az eredetileg garantált 8 százalék, sőt 2003-ban már 15,3 illetve 13,8 százalék extraprofitot realizáltak, ami lényegesen meghaladja a saját országaikban elérhető nyereséget.

Az Energiapolitika 2000 Társulat nehezményezi azt is, hogy a magyar kormány, az EU-megállapodás általános forgalmi adóra vonatkozó 2007-ig szóló, átmeneti kedvezményét 2004 januárjában önként feladta, és a tűzifa, a távfűtés, és a földgáz áfa-kulcsát 12-ről 15 százalékra, míg a villamos energiáét 12-ről 25 százalékra emelte.

Az elmúlt két évben bekövetkezett energiaár-emelések hatását az általános szociálpolitika nem képes orvosolni, ezért az uniós irányelvekkel összhangban, kizárólag a lakossági fogyasztásra kiterjedő szociális tarifák bevezetése mára elkerülhetetlenné vált - közölte az elnök.

Az Energiapolitika 2000 Társulatot 5 éve alapította Járosi Márton, aki 1991-1994 között a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt, és Petz Ernő, a Paksi Atomerőmű 1991 és 1994 közötti vezérigazgatója, miután a Magyar Energetikai Társaság vezetőségéből eltávolították őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK