Új adórendszert alakít ki a kormány

2005.01.21. 15:43

Új, 3-5 évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője.

Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja - mondta a pénzügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón. Az általános forgalmi adó 25 százalékos felső kulcsát legalább 5 százalékponttal kívánják csökkenteni, az 5 százalékos kulcs maradna, így a gyógyszerek áfája nem változna - tette hozzá Draskovics Tibor.

Ha azt akarjuk, hogy az iparcikkeket a lakosság Magyarországon vásárolja, akkor a felső áfakulcs csökkentése szükséges. Az iparűzési adó átalakítása is napirendre került, helyébe a társasági adóval kombinált adónem léphet - mondta a pénzügyi tárca vezetője.

Az adórendszer átalakításával olyan versenyképességi helyzetet kíván teremteni a kormány, amelyet Írország indított el a 80-as években, és segítségével az ezredfordulóra Európa egyik legsikeresebb gazdaságává vált - magyarázta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A gazdasági tárca vezetője szerint adóreform legfontosabb célja az elvonás mértékének csökkentése. Ezzel egy időben meg kell fékezni az állami bürokrácia burjánzását, mivel ez ugyancsak versenyképességet gátló tényező - tette hozzá.

Akkor lehet az adókulcsokból lefaragni, ha az adóalap bővül, a kedvezmények szűkülnek, a fekete- és szürkegazdaság szereplőit áttereljük a fehérgazdaságba - fogalmazott Kóka János.

Az adó- és járulékrendszer valamennyi elemét érintheti a most induló, 3-5 évre szóló adóreform, tabuk és politikai korlátok nélkül - hangsúlyozta Draskovics Tibor. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a vagyon típusú adóelemek bevezetése is elképzelhető-e, elmondta: a kormány nem vizsgálja és nem tervezi a vagyonadó bevezetését.

A felső áfakulcs csökkentése nem jelenti azt, hogy a jövedéki termékeknél változnak az árak, hiszen ebben az esetben például a cigaretta, a szeszes italok vagy az üzemanyagok jövedéki adója emelkedik - kommentálta újságíróknak a lehetséges változtatás következményét László Csaba, a KPMG adótanácsadó partnere.

A volt pénzügyminiszter szerint a vagyon típusú adóelemek bevezetésétől eddig minden kormányzat meghátrált, noha az Európai Unió országaiban a vagyonadó teljesen elfogadott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK