A Fidesz Alkotmánybírósághoz fordult az MNB-törvény miatt

2005.01.24. 13:32

Az Alkotmánybírósághoz fordult hétfőn a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője, Varga Mihály, és a kabinet egyik tagja Hargitai János, mert alkotmányellenesnek tartják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását - közölte az ellenzéki párt.

A beadvány célja, hogy az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll-eljárás keretében állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítás alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt - áll a politikusok közleményben. A Fidesz szerint a törvénymódosítás több ponton is alkotmánysértő, és nem egyeztethető össze a Római Szerződés, illetve az Európai Unió jogával sem.

A párt gazdasági kabinetje a beadványtól azt várja, hogy az Alkotmánybíróság megálljt parancsol majd Gyurcsány Ferenc erőszakos kísérletének arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét megszüntesse. Ezzel egy időben remélhetőleg befejeződik az a kétszínű kormányzati propaganda, amely úton-útfélen az erős és stabil forinttal dicsekszik, miközben minden szinten ennek egyedüli biztosítékát, a független jegybankot támadja, politikai és gazdasági instabilitást, bizonytalanságot okozva ezzel a piacon - áll a közleményben.

Az Országgyűlés tavaly december 14-én fogadta el az MNB-törvény módosítását, amely növeli a miniszterelnök befolyását a Monetáris Tanács tagjainak kinevezésében.

Az MNB technikai segítséget nyújtott a beadványhoz

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond elmondta: technikai segítséget nyújtottak a két fideszes honatyának az Alkotmánybírósághoz beadott indítványához. Az MNB elnöke hozzátette: az MNB még gondolkodik egy önálló indítvány beadásán, bár ugyanabban a témában fölösleges két beadványt benyújtani az Alkotmánybírósághoz. Járai Zsigmond szerint is törvénysértő a jegybanktörvény legutóbbi megváltoztatása, mivel ellentmond például az Európai Unió belső szabályzatát megalapozó Római Szerződésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK