Az Európai Bizottság 25 uniós tagország közül 14 esetében nem látja biztosítottnak, hogy az államháztartás hosszabb távon egyensúlyi állapotba kerüljön, Görögország és Magyarország pedig rövid távon is költségvetési gondok elé néz - állapítja meg a bizottság jelentésében.

A bizottság szerint aggodalomra ad okot az, hogy a tagországok gazdaságpolitikája vegyes eredményt hozott, gondot elsősorban a lakosság elöregedésének következményei okoznak. A közkiadások fenntarthatósága hosszabb távon komoly problémákat okozhat többek között a következő tagországoknak: Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Görögország, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Málta.

A 15 korábbi uniós tagállam közül Németország, Franciaország és Görögország az, amelynek magas az államháztartási hiánya, de a bizottság figyelemmel kíséri azokat az új tagországokat is, amelyek deficitje meghaladja a 3 százalékos küszöböt. Ugyanakkor a jelentés megjegyzi, hogy Görögország és Magyarország kivételével a túlzott deficiteljárás elé néző országok erőfeszítései az államháztartás rendbe tételére sikerrel kecsegtetnek.

A bizottság a 2003-2005. évi, átfogó gazdaságpolitikai irányelvek teljesítéséről szóló jelentését szerdai ülésén fogadja majd el és terjeszti az EU állam- és kormányfőinek március végi értekezlete elé. A szerdai bizottsági ülésre terjesztik be azt a javaslatot is, amely az EU stabilitási és növekedési paktumának módosítására, a deficitcsökkentés rugalmasabbá tételére vonatkozik.