Az eva növeli a versenyképességet, egyszerűsíti az adórendszert, és csökkenti a jövedelemeltitkolás lehetőségét, ezért az Unió számára is elfogadható lehet - érvelt a speciális magyar adónem mellett Kovács László, az EU adóügyi biztosa.

Az eva az adórendszer egyszerűsítését jelenti, márpedig az adószabályozás egyszerűsítése az unió versenyképességének növelése miatt nagyon is fontos, kívánatos minden tagállamban. Ezenkívül az eva csökkenti az adóelkerülést, ami szintén alapvető kérdés az EU-ban, sőt az egyszerűsített vállalkozói adó a kis- és középvállalkozások körét érinti, amelynek támogatása az Európai Unióban kiemelt cél - sorolta az eva uniós jóváhagyása melletti érveket a magyar EU-biztos.

Kovács László hozzátette: az uniót nem éri semmiféle veszteség, hisz az eva nem csökkenti az uniónak befizetett áfabevételt, és nem zavarja az EU belső piacának működését.

- Szeretném elmondani: ha Dánia vagy más uniós tagállam vezetne be egy ilyen rendszert, akkor is elmondanám ezeket az érveket az egyszerűsített vállalkozói adó védelmében - nyilatkozta az EU-biztos.