Kétszer annyi hitelt vehet fel hazánk csütörtökön

2005.01.27. 12:17

Magyarország 1 milliárd dollár értékű államkötvény kibocsátására készül, vagyis az AP Dow Jones értesülése szerint meg akarja duplázni a decemberben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által bejelentett, 500 millió dolláros tervezett kibocsátás összegét.

Az ÁKK decemberen adott megbízást a Deutsche Banknak és a Morgan Stanley-nek az idén esedékes adósságok visszafizetésére szolgáló ügylet lebonyolítására. A DowJones a kibocsátást ismerőkre hivatkozva közli, hogy a tíz éves lejáratú kötvényt csütörtökön bocsátják ki, és a papírok hozama 57-59 bázisponttal haladhatja majd meg az amerikai kincstárjegyek hozamát.

A J.P. Morgan bankház nemrégiben közzétett becslése szerint Magyarország az idén 4,8 milliárd dollárnak megfelelő értékű kötvényt bocsáthat ki, aminél a feltörekvő országok közül csak Törökország bocsát majd ki nagyobb összeget.

Az elemzés szerint számos ország igyekszik kihasználni a múlt hónapban rekordszintre süllyedt hozamok nyújtotta előnyöket, és még azelőtt ki akarja bocsátani kötvényeit, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve február 2-i ülésén esetleg emeli az irányadó kamatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK