Az uniós pályázatok harmadát elbírálták

2005.02.02. 17:49

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében 5 milliárd, a kohéziós alapból 25 milliárd, az előcsatlakozási, így a SAPARD-programból 20 milliárd forint került folyósításra, közölte László Boglár kormányszóvivő, a kabinet szerdai ülését követően.

Összesen 4200 győztes pályázó kapott támogatást, 200 milliárd forint értékben, mondta a szóvivő. A kamatok az NFT számlájára kerülnek, amely új projektekre ad lehetőséget. Eddig a pályázatok 30 százalékát bírálták el, további 20 százalékukat az első negyedévben bírálják el. László Boglár a támogatásokról elmondta, hogy mintegy másfél éves lemaradást kellett behozni. Ezt az Orbán-kormány is elismerte az EU-nak - mondta László Boglár.

A beszámoló értelmében a földművelésügyi miniszter közölte a kormánnyal, hogy tavaly 208 ezer gazda kért az EU-tól egységes területi alapú támogatást. A kormányszóvivő elmondása szerint 55 ezer esetben van szükség pontosításra, mivel a jelzések szerint a nyilvántartottnál nagyobb területet jeleztek, összesen több mint félmillió hektárral. László Boglár ismertetése szerint 116 ezer esetben már meg is kapták a támogatást, miután minden adatszolgáltatást pontosnak találtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK