Draskovics kérdőre vonja Járait

2005.02.03. 9:23

Draskovics Tibor az állam képviseletében levelet írt Járai Zsigmondnak, amelyben tájékoztatást kért a jegybank elnökétől: igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt.

A pénzügyminiszter erről egy csütörtök reggeli tévéműsorban beszélt. Draskovics Tibor a tv2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: bízom benne, hogy félreértésről van szó. Hozzátette: ha felvetődik a lehetősége annak, hogy a jegybank függetlenségét sérelem érte, az elnöknek és a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia az ügyet.

A Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendjét illetően a pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy 2001-ig a tagok kinevezési rendje megfelelt az európai gyakorlatnak, az Orbán-kormány alatt változott meg úgy, hogy példátlan módon csak a jegybankelnök jelölte a tagokat.

A szigorú áfaellenőrzésekkel összefüggésben a pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzések során minden tizedik tételnél valami hibát találtak. Hozzátette, hogy a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően januárban az áfabevételek 30 milliárd forinttal a tervek felett alakultak.

Az Európai Bizottságnak az államháztartási hiányt érintő bírálatáról Draskovics Tibor elmondta: kisebbet léptünk, mint szerettünk volna, de hozzátette, hogy 2002 és 2004 között 4 százalékponttal csökkent a hiány.

A pénzügyminiszter elmondta: fontosabb kérdésnek tartja az egészségesebb szerkezetű és a gyorsabb gazdasági növekedés elérését. A nagyobb hiánycsökkentés csak adóemeléssel vagy egyes költségvetési kiadási tételek megszüntetésével, lefaragásával érhető el - tette hozzá Draskovics Tibor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK