Kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá a magyar és az iráni gazdasági minisztériumok képviselő hétfőn Budapesten. A cél az, hogy újjáélesszék a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

A két ország közötti árucsere-forgalom a 80-as évek közepén elérte a 350 millió dollárt, ami a 90-es évek végére 20 millió dollárra mérséklődött. Még így is Irán a magyar export harmadik legnagyobb felvevőpiaca az Öböl-térségben, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia után - közölte Major István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági helyettes államtitkára.

Major István elmondta, hogy 2004 első tíz hónapjában a magyar export 14,5 millió dollár, az import 5,6 millió dollár volt, ami az előző év azonos időszakához képest 16, illetve 18 százalékos emelkedést jelent.

A legfontosabb magyar exporttermék a járműalkatrész, amelynek jelentős részét a Rába szállításai teszik ki. Emellett a gyógyszerek, a fényforrások, a gépek, a gumi- és műanyagipari termékek alkotják a magyar kivitelt, míg Iránból Magyarország elsősorban friss és szárított gyümölcsöket, bőr- és textilipari termékeket, valamint szőnyegeket importál.