Szaúd-Arábia növeli olajtermelő kapacitását

2005.02.08. 12:49

Szaúd-Arábia, az OPEC meghatározó tagja az elkövetkező négy évben a jelenlegi 9 millióról 12,5 millió hordóra kívánja növelni napi termelési kapacitását. Hosszabb távon napi 15 millió hordós termelési kapacitás kialakítását tervezik, mondta Ali Al-Nueimi szaúdi olajipari miniszter.

Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy olajigényének kielégítését nagyrészt Afrikára helyezi át a jövőben. Ez a szaúdi olajminiszter szerint nem játszott közre a kapacitás növelésére vonatkozó döntésben. A világ olajkereslete ugyanis egészében és általában is növekedni fog, mondta Ali Al-Nuemi. A miniszter nem kommentálta az OPEC márciusi ülésével kapcsolatosan a termelés esetleges csökkentéséről felmerült híreket.

A nemzetközi olajpiacon eközben enyhülni látszik a helyzet: az amerikai West Texas Intermediate (WTI) típus márciusi jegyzése 45 dollár körül állt hordónként (1 hordó = 159 liter, a szerk.) az elektronikus kereskedési platformon. Ez 30 centtel olcsóbb az előző napi záráskor kialakult árfolyamnál. Január 25-én még 49,80 dolláron állt a jegyzés. Az árcsökkenés elemzők szerint a várhatóan enyhe amerikai télre vezethető vissza.

A hét elején csökkent az OPEC-olaj ára is. A hét legjelentősebb olajfajtából képzett kosár ára hétfőn 39,98 dollárra csökkent hordónként, 75 centtel a pénteki szint alá.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK