A Mátrai Erőmű Rt. 40 millió euró értékű fővállalkozói szerződést kötött az oberhauseni (Németország) Babcock-Hitachi Europe GmbH-val gázturbinás beruházás kulcsrakész megvalósításáról, aminek eredményeként az erőmű 836 megawatt kapacitása mintegy 92 megawattal bővül - közölte a Mátrai Erőmű.

Az erőműtársaság közleményben tájékoztatott arról is, hogy egyidejűleg 20 millió euró értékben hosszú távú, 2021-ig szóló szervizelési szerződést kötött a szintén oberhauseni Hitachi Europe GmbH-val. A beruházást teljes egészében saját erőből finanszírozza a német RWE-Energie Baden-Württemberg, illetve a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) tulajdonában lévő cég.

A Mátrai Erőmű öt blokkja közül két, egyenként 212 megawatt teljesítményű blokkhoz építenek egyenként 29 megawatt teljesítményű gázturbinát és további kétszer 17 megawattot az ehhez kapcsolódó víz-gőz körfolyamatból nyernek.

A gázturbinák a tervek szerint 2006 végén, 2007 elején kezdik meg a kereskedelmi üzemet. A beruházás eredményeként a blokkok hatásfoka az eddigi valamivel több mint 20 százalékról 37 százalékra nő, a gáz-gőz körfolyamat hatásfoka pedig körülbelül 46,5 százalék lesz. Ezzel mintegy 10 százalékkal csökken ezeknél az egységeknél a szén-dioxid-kibocsátás és javul a blokkok szabályozhatósága is - áll a Mátrai Erőmű közleményében.