A Pénzügyminisztérium arra utasította az APEH-et, hogy az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfa-ellenőrzéséről térjen át a célzott, valamint a visszautalást nem kérő vállalkozások ellenőrzésére - közölte Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára. Akiknél a harmadik negyedévben mindent rendben találtak, kifizetik a jogosnak ítélt áfát.

A szaktárca levélben utasította az adóhivatalt, hogy álljon le az Európai Uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfa-ellenőrzésével. Az 500 ezer működő vállalkozás közül 75 ezer rendelkezik uniós adószámmal, közülük 6 ezret érintett a teljes körű ellenőrzés.

"Arra utasítottuk az adóhivatalt, hogy azoknál az uniós adószámokkal rendelkező vállalkozásoknál, amelyeknél a 2004. harmadik negyedévi társországokból érkező kontroll után mindent rendben találtak, zárják le a negyedik negyedévi ellenőrzést és fizessék ki a jogosnak ítélt áfát" - mondta Katona Tamás.

Már lezárultak egyébként a harmadik negyedéves ellenőrzések, kivéve azokat az ügyeket, amelyeknél a partnerországokból beérkező kontrollszámokkal nem egyeztek a visszaigényelt összegek. E tételek értéke Katona Tamás szerint elérheti a 10 milliárd forintot.

A harmadik negyedévi jogosulatlan áfa visszatérítések összege 2,2 milliárd forint volt, és a szigorú ellenőrzések is közrejátszottak abban, hogy idén januárban az áfa-bevétel 25 milliárd forinttal nagyobb volt a tervezettnél, miközben a visszatartott áfa-kifizetések többletterhe eddig közel 3 milliárd forint volt - közölte Katona Tamás.