Duplázódhat a költségvetési vésztartalék

2005.03.08. 10:10

Már a jövő héten javaslatot tesz a kormánynak a költségvetési vésztartalék növelésére Draskovics Tibor. Ez kellő biztosítékot képezhet a deficitcél túllépésének elkerülésére - mondta a szaktárca vezetője, a brüsszeli Ecofin (uniós pénzügyminiszterek tanácsa) ülésén. A miniszter a februári, vártnál magasabb államháztartásihiány-adatot követően nyilatkozott a Reutersnek.

Draskovics Tibor szerint a költségvetési törvény rendelkezése értelmében a biztonsági tartalék nagysága akár 200 milliárd forint fölé is nőhet. A Pénzügyminisztérium oldalán az éves hiánylefutást bemutató adatoknál jelenleg 78,3 milliárd forintos összeg szerepel államháztartási tartalék címszó alatt.

A pénzügyminiszter elmondta: a tartalék arra szolgál, hogy csökkentse azt államháztartási hiánycél túllövésének kockázatát, így az elkülönített összeg felhasználása csak abban az esetben lehetséges, ha már látható, hogy a 2005-ös deficitcél (pénzforgalmi szemléletben 1026 milliárd forint, eredményszemléletben a GDP 4,7 százaléka) biztonsággal elérhető. Draskovics szerint "egy dolog biztos: ha az államháztartási bevételek alakulásánál folyamatos elmaradás mutatkozik, akkor a tartalék biztosan nem használható fel". A pénzügyminiszter az első kéthavi deficitadatok alapján nem lát komoly problémát az államháztartásban.

Portfolio.hu