A Forbes szerint a 691 milliárdos közül 388-an dolgoztak meg maguk a vagyonukért. A magazin azt állítja: a rekordhosszú milliárdoslista a 2004-es jó gazdasági eredménynek köszönhető. Három évvel ezelőtt, a "terrorizmusra, és a gazdasági pangásra" hivatkozva a magazin meglehetősen borúlátó jövőt vetített előre. A 2002-es év listáján 249 milliárdos neve szerepelt. Úgy tűnik azonban, hogy 2004-ben véget ért a depresszió. A tőzsdei forgalom, a magas ingatlanárak, az aktív piacok mind-mind a gyarapodást segítették.

Forrás: [origo]
Az optimista tőzsde újabb milliárdosokat jelent

Nagyban segítette a gazdagodást, hogy a dollár kellőképpen gyenge maradt. A dollárban számolt lista azonban csalóka a vagyongyarapodást illetően. Sok nem amerikai milliárdos egyszerűen azért kerülhetett fel a listára, mert vagyonukat nem dollárban tartották. Annak, aki euróban tartja a vagyonát nem kellett mást csinálni, mint türelmesen várni, hogy mostanra 20 százalékkal gazdagabbnak számítson a Forbes-lista szerint. A kanadai dollár esetében ez a mutató 25, az ausztrál dollár esetén pedig 30 százalékos vagyongyarapodást jelent.

A tőzsdék szárnyalása is megtette a magáét: a szaúdi értékpapírpiacon 220 százalékos volt a növekedés. A mexikói Bolsa száz százalékot, a brazil Bovespa 89 százalékot ugrott 2004-ben. Az izlandi tőzsde 225 százalékos növekedése elegendő volt arra, hogy az első izlandi, Thor Björgolfsson beléphessen a milliárdosklubba.

Négy-öt évvel ezelőtt a technológiai fejlesztések és az internet volt a gazdagodás legfőbb oka. Mostanra a befektetések, az ipar és az ingatlan vált a gazdagodás fő forrásává. A Forbes szerint a gazdasági növekedés idén is folytatódik, ezért előrejelzésük szerint a lista 2006-ban ismét bővül majd.

Szabó Gergely