A vártnál lassabban bővült az ipari termelés

2005.03.17. 9:45

Az ipari termelés januárban szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest pedig - munkanaphatástól megtisztítva - 2,8 százalékkal emelkedett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. A korábban közölt előzetes adatok éves szinten 3,1 százalékos növekedést jelezek előre.

Januárban az ipari export 6,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de a növekedési ütem mértéke elmaradt a 2004-es egész évi 15,7 százaléktól. A januári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari kivitel mintegy 43 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártás exportja 13,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitel 22 százalékát adó járműgyártás 3,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal csökkent, nagyobb mértékben, mint az elmúlt év egészében. A feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal, a bányászaté 4,4 százalékkal nőtt 2004 januárjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,5 százalékkal visszaesett.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 14,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép-, műszergyártás nőtt. A legnagyobb súlyú alág teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,8 százalékkal nőtt januárban, 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4,5 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések 5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában - 1,7 százalékos létszámcsökkenés mellett - 4,6 százalékkal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2005 első hónapjában csupán két régióban, a közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi körzetben bővült, 12,6, illetve 10,4 százalékkal. A legnagyobb mértékű csökkenést, 9 százalékot, az észak-alföldi illetve 4,9 százalékot a dél-dunántúli régióban regisztrált a KSH.

KAPCSOLÓDÓ CIKK