Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a stabilitási paktum terén elfogadott egyezség Magyarország sikerét jelenti. A magyar gazdaság kiegyensúlyozott és egészséges, mondta a miniszterelnök a brüsszeli csúcs helyszínén.

"A magyar gazdaság valamennyi fontos paramétere abba a zónába került, ami az Európai Unió tagállamaiban a célzónát jelenti, azaz oda, amelynek elérése esetén egy ország gazdaságát alapvetően egészségesnek és középtávon is fenntarthatónak lehet minősíteni" - mondta a szerdai brüsszeli EU-csúcsértekezlet helyszínén tartott sajtóértekezletén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő szerint a pénzügyminiszterek vasárnapi tanácskozásán született megállapodást a stabilitási és növekedési paktum reformjáról, amit a csúcs jóváhagyott, Magyarország számára lehetővé teszi, hogy a magánpénztári befizetésekkel a 2004-et követő 5 éven keresztül folyamatosan csökkenő mértékben a költségvetési hiányt korrigálni lehet. "Az elfogadott álláspont Magyarország sikerét jelenti" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint ezzel a számítással az idei költségvetési hiány a maastrichti célok közelébe érkezett, azaz 3,6 százalék lesz. Emellett a magyar gazdasági növekedés mértéke 4 százalék körül alakul, az infláció 3 százalékot alig meghaladó, a bruttó nemzeti össztermékre vetített államadósság mértéke pedig 60 százalék alatt lesz az idén is - tette hozzá. Mindez kiegyensúlyozott, egészséges gazdaságról tanúskodik, de persze nem jelenti azt, hogy fel lehetne adni az eddigi felelős költségvetési politikát, mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a 2006-os költségvetési évre is igaz.