A Fidesz szerint a Magyar Államkincstár 152 milliárd forint EU-s pályázati pénzt tart vissza. Összesen 189 milliárd forint érkezett meg az EU-tól pályázatok támogatására, amely jelenleg az Államkincstár és nem a pályázók számláján kamatozik, állítja a legnagyobb ellenzéki párt. A Pénzügyminisztérium szerint a kifizetések folyamatosak. A PM betekintést engedett a képviselőknek a vitatott EU-s pályázati pénzek nyilvántartásába.

Az EU-s pályázati pénzek parkoltatásával vádolja a Fidesz a Magyar Államkincstárt. Március 24-ig 189 milliárd forint európai uniós pályázati pénz érkezett be az országba, amelyből 152 milliárd a Magyar Államkincstár számláján parkol, így jegybanki alapkamattal az államnak kamatozik ahelyett, hogy a pályázókhoz jutna - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője, Tállai András csütörtökön Budapesten.

Az európai uniós források jelentős része már tavaly júliusban megérkezett az államkincstárba, ennek ellenére a nyertes pályázók nem jutnak hozzá  a forrásokhoz - tette hozzá Nógrádi Zoltán. A fideszes országgyűlési képviselő szerint egy 50 millió forintos projekt esetén, amelyből 25 millió forint a saját rész, a pályázót ebben az évben eddig 6 millió forint kamatveszteség érte amiatt, mert nem jutott hozzá uniós forráshoz.

A pénzügyminisztérium a fideszes képviselők kérdésére közölte: Az uniós pénzek elnyerésének szabályai nem Magyarországon születtek meg, azokat a Közösség meglehetősen szigorúan határozta meg. Ezek alapján folyik a pályáztatás, a döntések meghozatala. Kamatveszteség nem éri az uniós pályázatokban érintett vállalkozókat, hiszen amint megszületik a döntés, hozzájutnak a támogatáshoz. A kincstár az Unióból érkező pénzeket megfelelően kezeli, elkülönített elszámolás mellett tételesen nyilvántartja. Az idén az Unióból érkező támogatások várhatóan meghaladják a 360 milliárd forintot.

Magyarország a múlt évben mintegy 76 milliárd forinttal több pénzt kapott az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett. 2004-ben az Európai Unióból a kincstárba érkezett pénzek nagysága meghaladta a 171 milliárd forintot, melynek részletezését a képviselők megtekintették. A beérkezett pénz ennél mintegy 12 milliárd forinttal több. Ez utóbbihoz az önkormányzatok, vállalkozások más szervezetek és magánszemélyek szintén pályázat útján, közvetlenül Brüsszeltől jutottak hozzá.

A tavalyi felhasználás valamivel több mint 93, valamint az említett 12 milliárd forint volt, ennyit már kézhez kaptak az érintettek. A többi pénz sorsáról is nagyobb részt már döntés született, így a kifizetések folyamatosak, a következő hónapokban további 10 milliárdos támogatásokat folyósítanak összességében.