A várt mértékben csökkent az alapkamat

2005.03.29. 14:05

Járai Zsigmond MNB-elnök a kamatmeghatározó ülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a most először 13-ra kibővített Monetáris Tanácsban 25 és 75 bázispont közötti kamatcsökkentésben gondolkodtak a tagok, és mindenki a kamatcsökkentés mellett volt. A javaslatok után a tanács nagy többséggel az 50 bázispontos vágás mellett döntött.

Járai szerint a nemzetközi helyzet most több bizonytalanságot hordoz magában, miközben a hazai fiskális folyamatok nagyjából a terv szerint alakulnak. Az MNB szakértői szerint az államháztartás márciusi hiányára vonatkozó prognózis teljesülhet.

A jegybank elnöke elmondta azt is, hogy a stabilitási és növekedési paktum reformja összességében kedvező, azzal jár, hogy az euró bevezetése során biztonságosabban érhetjük el a maastrichti kritériumok teljesítését. Hangsúlyozta ugyanakkor: az lenne a jó, ha a stabilitási paktum változása nem adna alapot a fiskális lazításra.

A kamatcsökkentés 25 bázispontos ütemben folytatódhat

A Monetáris Tanács kedden a várt mértékben, 50 bázisponttal csökkentette a kamatot, melynek üteme a következő hónapokban inkább 25 bázispontos lépésekben folytatódhat - vélik az MTI által megkérdezett elemzők.

"Amint az várható volt, 50 bázisponttal csökkent az alapkamat, de ennél figyelemre méltóbb az indoklás, amely szerint az inflációs kilátások szempontjából alapvetően kedvező folyamatok lehetőséget teremtenek a monetáris kondíciók lazítására" - mondta Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. vezető elemzője. Elmondása szerint nem tartották elképzelhetetlennek a 75 bázispontos mérséklést sem, most azonban úgy tűnik, hogy az MNB lépést fog váltani, és a következő hónapokban inkább 25 bázisponttal viszi lejjebb a kamatszintet, mint 50 bázisponttal. A CA-IB azzal számol, hogy az év végére 7,0 százalékra esik a kamat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK