Draskovics kritizálta a magas kamatot és az erős forintot

2005.03.29. 11:01

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a portfolio.hu forintról rendezett konferenciáján bírálta a magas jegybanki alapkamatot. A pénzügyminiszter érvelése szerint a Magyar Nemzeti Banknak lehetősége lenne enyhíteni a monetáris kondíciókon az inflációs céljainak veszélyeztetése nélkül.

Draskovics szerint az MNB túl szigorú monetáris kondíciókat tart fenn az inflációs céljaihoz képest. A forint/euró árfolyam a fundamentálisan indokoltnál erősebb, ami károsan befolyásolja a versenyképességet - mondta a pénzügyminiszter.

A szaktárca vezetője szerint a költségvetési politikának az árfolyam-stabilitáson kívül más céljai is vannak. Egy ilyen cél szerinte a gazdasági növekedés átstrukturálása, ami középtávon az árfolyamra is visszahat. A tárcavezető szerint a fő fókusznak az egyensúly megteremtésén kell lennie, majd hozzátette, hogy a költségvetési túlköltekezés csak az egyik ok volt arra, hogy miért alakult ki egyensúlytalanság a gazdaságban. A másik ok a háztartások megtakarításainak lecsökkenése volt, ami a GDP-nek mindössze mintegy 1,5 százalékát tette ki tavaly, tette hozzá.

A 2006-os költségvetéssel kapcsolatban Draskovics elmondta, hogy az sokkal inkább egyensúlyra törekvő lesz, mint választási költségvetés. A 2005-ös költségvetés is szigorú marad, ami azt eredményezi, hogy közelebb kerülhetünk a maastrichti kritériumok teljesítéséhez.

Portfolio.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK