Eredménytelen a Malév-pályázat

2005.03.31. 14:51

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatósága eredménytelennek nyilvánította a Malév Rt. privatizációs pályázatát, és döntött arról is, hogy tárgyalásos eljárást indítanak - közölte az ÁPV Rt. csütörtökön. Az indoklás szerint egyik beérkezett ajánlat sem biztosítja üzletileg kielégítő mértékben a tulajdonosi elvárásokat. A tárgyalásos eljárásra az ajánlatot tevő potenciális befektetőket hívják meg.

Az indoklás szerint egyik beérkezett ajánlat sem biztosítja üzletileg kielégítő mértékben a tulajdonosi elvárásokat. Az igazgatóság megállapította, hogy az ajánlatok számos értékes részkoncepciót tartalmaznak, ezért döntött úgy, hogy a rugalmasabb és a versenyt élénkítő, az átláthatóságot továbbra is biztosító értékesítési formát, a tárgyalásos eljárást választja és felhatalmazta az ÁPV Rt. vezérigazgatóját az eljárás megindítására. A tárgyalásos eljárásról nyilvános felhívást tesz közzé az ÁPV, két országos napilapban. A tárgyalásos eljárásra azokat a potenciális befektetőket hívják meg, akik ajánlatot tettek, illetve befektetési szándékukat a második privatizációs pályázat kiírását követően jelezték.

Forrás: Malév

Az ÁPV Rt. igazgatósága a múlt év végén döntött úgy, hogy másodszor is pályázatot ír ki a Malév Rt. állami tulajdonban lévő többségi részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázati dokumentációt kilencen vásárolták meg. A tender keretében február 28-ig - az őszi privatizációs forduló egyetlen ajánlatával szemben - öt befektető nyújtotta be pályázati anyagát a Malév 99,95 százaléknyi részvényének megvásárlására. Az öt beadvány közül három volt ajánlat, míg a másik kettő szándéknyilatkozatnak minősült, melyben a benyújtók jelezték érdeklődésüket a Malév iránt.

Az ajánlatok értékelésénél 80 százalékos súllyal szerepelt a komplex pénzügyi ajánlat, amely magába foglalja a légitársaság több mint 30 milliárd forintos hitelállományáért való helytállás módját, az ehhez kapcsolódó biztosítékok jellegét, kiemelt súllyal a tőkeemelés mértékét és ütemezését, valamint a fizetőképesség megőrzését. A pénzügyi ajánlaton belül került értékelésre a megajánlott vételár nagysága is.

A mostani tenderen a hitelállományért való helytállás módjának bemutatására kevesebb kötöttséggel került sor, a pályázók által bemutatott konstrukciók megítélése pedig nemcsak érvényességi, hanem összehasonlító értékelési alapon is megtörtént - áll a közleményben. Az elbíráláskor 20 százalékos súllyal szerepelt az ajánlattevő legalább öt évre szóló üzleti programja, ennek részeként a nemzeti légitársaság jelleg fenntartására, továbbá a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó elképzelések.

Az ÁPV Rt. közleménye szerint a tulajdonos továbbra is elkötelezett a Malév hosszú távú piacképes működése mellett. Ennek érdekében a tulajdonos a Malév vezetésével együttműködve továbbra is minden lehetséges eszközt igénybe fog venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK