Gyurcsány nyitotta meg a kereskedést a tőzsdén

2005.03.31. 12:43

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a kereskedést csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén. A kormányfő a kereskedés kezdetét jelentő szimbolikus csengetés után tárgyalt a tőzsde elnökével.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Igazgatóságának elnöke a tőzsde csengőjének kicsinyített mását adta át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, miután a kormányfő megnyitotta a BÉT kereskedését. A kormányfő ezután beírt a tőzsde vendégkönyvébe.

A miniszterelnök inspirálónak nevezte a BÉT negyedik nyugdíjpillérre tett javaslatát, és érdemesnek arra, hogy komoly és érdemi vizsgálat tárgyát képezze. A kormányfő elmondta: szimpátiával figyeli azokat a kezdeményezéseket, amelyek a hosszú távú befektetések ösztönzését állítják középpontba, és ezen belül a részvényekbe történő befektetéseket preferálja.

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök elmondta: a negyedik pillér bevezetése javítaná a befektetői kultúrát Magyarországon, eredményt hozna a megtakarítás mértékében, továbbá segítené a nyugdíjpénztárakat a szemléletváltásban, a rövid helyett a hosszabb távú szempontok érvényesülésében.

Gyurcsány Ferenc szerint a javaslatot be kell illeszteni abba a folyamatba, ami az adórendszer egészének átalakítására vonatkozik. "Arra bíztatom a tőzsde vezetőit, hogy legyenek aktívak az ilyen kezdeményezések kidolgozásában" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint Magyarország számára nem a monetáris politikáról folyó vita a fontos, hanem egy olyan gazdaságpolitika és annak részeként egy olyan monetáris politika, amely teljesítmény-ösztönző, befektetőbarát, támogatja az új munkahelyek megteremtését, a fejlesztéseket. Egyben olcsóbbá teszi az ezeket szolgáló hiteleket, csökkenti az árfolyamkockázatokat azzal, hogy stabil valutát eredményez, kellőképpen szolgálja az ország nemzetközi versenyképességének növelését, egy mainál olcsóbb forinttal az export termelő vállalatok érdekét, és a hazai piacra termelő cégek piacmegtartó igényét, tette hozzá.

Szalay-Berzeviczy Attila elmondta: a kormánnyal együtt azon dolgoznak, hogy milyen támogatási rendszert tudnának nyújtani a középvállalatoknak a tőzsdére lépés érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK