Fékezi a gazdasági növekedést a gyenge ipari termelés

2005.04.15. 9:31

Az ipari termelés februárban szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,6 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 1,3 százalékkal emelkedett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Korrekciók nélkül a termelés februárban 1 százalékkal haladta meg a tavaly februári szintet. A termelés mennyisége az év első két hónapjában 1,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

"Az ipari termelési adatok a gazdaság erőteljes lassulását mutatják, a rendelésállomány alakulását tekintve a közeljövőben sem várható az ipari teljesítmény gyorsulása. Az adatok megerősítik a közelmúltban megjelent GKI konjunktúra indexek, valamint a Beszerzési Menedzser Indexek által mutatott évtizedes negatív rekordokat. Az ipari termelési adatok alapján nem látszik reálisnak a 3 százalék feletti GDP-növekedés az első negyedévben" - mondták az [origo]-nak a Takarékbank elemzői.

Stagnált februárban az ipari export

2005 első két hónapjában az ipari export 3,4 százalékkal emelkedett, februárban gyakorlatilag stagnált az előző év azonos időszakához viszonyítva. A februári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari kivitel mintegy 41 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 4,9 százalékkal bővült, míg a kivitelből 23 százalékkal részesülő járműgyártás 2,8 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első kéthavi belföldi értékesítése 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

Februárban a feldolgozóipar termelése 1,3 százalékkal emelkedett, a bányászaté 23,1 százalékkal csökkent 2004 azonos hónapjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye változatlan szinten maradt. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal a csekély súlyt képviselő máshova nem sorolt feldolgozóipar termelése nőtt, ehhez elsősorban a bútorgyártás külpiaci eladásainak felfutása járult hozzá.

Az előző hónaphoz képest nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (8,2 százalék), valamint a gép, berendezés gyártása (7,7 százalék) alágakban is. A feldolgozóipari termelés majdnem háromtizedét képviselő villamos gép, műszer gyártása - az eddigi dinamikus növekedéssel szemben - mérsékelten, 4,2 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene kismértékben, 2,4 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás mennyisége 6,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ez részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 26,4 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

Kevesebb új megrendelés

2005 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,4 százalékkal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4,9 százalékkal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 9,8 százalékkal nőttek.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (1,9 százalékos létszámcsökkenés mellett) 3,9 százalékkal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2005 első két hónapjában csupán két régióban, a közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi körzetben bővült (11,2, illetve 10,5 százalékkal). A legnagyobb mértékű csökkenést az észak-alföldi (5,3 százalék), illetve a dél-dunántúli régióban (7,4 százalék) regisztrált a KSH.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK