ÁSZ: Javítani kell az államháztartás átláthatóságát

2005.04.20. 12:41

Nem javult Magyarországon az államháztartás átláthatósága, holott az átláthatóan működő költségvetés, államháztartás az ellenőrizhetőség alapja - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint megkerülhetetlen az államháztartás nagy ellátórendszereinek átfogó és összehangolt korszerűsítése.

Az állami feladatok tartalmi meghatározása és annak szabályokba foglalása nélkül nem teremthető meg az átlátható finanszírozás sem - mondta Kovács Árpád. Az elnök szerint az állami feladatok újragondolása, pontosabb meghatározása nem nélkülözheti a központi költségvetés feladatainak rögzítését sem.

Kovács Árpád elmondta: ahhoz, hogy az államháztartás átláthatósága javuljon, megkerülhetetlen az államháztartás nagy ellátórendszereinek átfogó és összehangolt korszerűsítése. E nélkül csupán rövid távon kezelhetőek az egyre inkább jelentkező pénzügyi feszültségek, finanszírozási gondok - mondta.

Az ÁSZ-nak a kormány által beadott konvergencia programjához megfogalmazott kritikáival kapcsolatos kérdésre válaszolva Kovács Árpád elmondta: az Állami Számvevőszéknek nem feladata a konvergenciaprogramban felvázolt gazdasági pálya megítélése. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy az egyes években megjelölt államháztartási hiánycél milyen kockázatokkal jár, annak betartásához milyen előfeltételek kellenek.

Kovács Árpád kiemelte, hogy az elmúlt években, amikor kiderült, hogy az államháztartási hiánycél nehezen megvalósítható vagy megvalósíthatatlan, akkor az évközi módosítások nem voltak konzisztensek, nem az egész államháztartási rendszerre hatottak, csak egyes részterületekre, így a vélt megoldások sem lehettek tartósak.

PPP: fontos a garanciarendszer kidolgozása

A számvevőszék szerint a tervezett PPP-projektek, azaz az állami szféra és a magánszektor együttműködésében megvalósított beruházások során igen pontosan körül kell határolni a részt vevő partnerek feladatait, és ki kell dolgozni egy pontos garanciarendszert. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat az, hogy az így megvalósított projekt során a magánvállalkozás viszi el a hasznot, míg az állami szereplőnek a veszteségek jutnak - mondta Kovács Árpád.

KAPCSOLÓDÓ CIKK