Egyre több telket kínálnak eladásra Budapest körül

2005.04.21. 14:27

Idén több építési telket kínálnak eladásra Budapest agglomerációjában. Az önkormányzatok megpróbálnak minél több telket eladni az agglomerációs törvény megszületése előtt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a telekárak egyre inkább differenciálódnak.

Idén nagyobb az építési telkek kínálata a tavalyihoz képest a budapesti agglomerációban, a márciusi helyzet szerint jelenleg is több száz ilyen ingatlan vár vevőre - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Az élénkülés egyik oka az lehet, hogy még az agglomerációs törvény megszületése előtt az érintett önkormányzatok közül sokan igyekeznek belterületivé minősíteni a településükhöz tartozó minél több földterületet. Az év közepétől - amennyiben az országgyűlés megszavazza majd a törvényt - erre már kevésbé lesz lehetőségük - mondta Liskáné Pólya Lenke.

Mindez az árolló kinyílását is magával hozta, egyre nagyobb a különbség a közmű nélküli, a település szélén kínált, s az adott város, vagy falu központjához közeli, közművesített telkek között. Így például ez az arány Budakalász esetében 10 ezer és 38 ezer forint között változik.

Az árak alakulásánál mindinkább döntő tényező a jó közlekedési lehetőség. Ezért magasabbak a telekárak például a Hév vonala mentén Mogyoródon, vagy Dunaharasztiban, illetve az autópályák és a főváros közelében. A legdrágább telek most Budaörsön vár vevőre, 52 ezer forint négyzetmétere.

Nagyfokú áremelkedés tapasztalható az M0-ás körgyűrű leendő új szakaszának közelében fekvő településeken is. Egyebek között Vecsés, Üllő, Maglód, Pécel sorolható ide. Pécelen például most 15 telket kínálnak eladásra, áruk egy év alatt 15-20 százalékkal emelkedett, 8500 és 13 ezer forint között változik. Ez a Budapesttől keletre húzódó térség egyébként is robbanásszerű fellendülés előtt áll - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A Ferihegyi repülőtér bővítése nyomán ugyanis hamarosan több befektető telepszik meg a térségben, hogy raktárakat, logisztikai központokat, ipari létesítményeket építsen. Ennek következtében új munkahelyek is teremtődnek, a közelbe költözők pedig saját otthont igyekeznek teremteni maguknak, a nagyobb kereslet pedig a telekárakon is érzékelhető lesz.

A tapasztalat szerint az agglomerációba költözők három nagyobb csoportba sorolhatók. Vannak akik a zajos fővárost hagyják el, hogy a természethez közelebb, nyugodtabb körülmények között élhessenek, mások az ország távolabbi részeiről igyekeznek Budapest vonzáskörzetében új életet kezdeni, ám a fővárosi lakásár túlságosan magas számukra.

Sok budapesti nyugdíjas pedig a nyaralóját rendezi át állandó lakhellyé, hogy alacsonyabb rezsivel tegye könnyebbé életét. Az idő múlásával azonban közülük jó néhányan mégis visszaköltöznek a városba, mert az orvosi ellátás, a különböző szolgáltatások jobb elérhetősége már fontosabbá válik számukra. Ilyen mozgás figyelhető meg például Ráckevén, Gyömrőn, vagy Zebegényben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK