Kelet-Európa a világ leggyorsabban növekvő térsége

2005.04.26. 17:16

Kelet-Európa a világ leggyorsabban növekvő gazdasági térsége volt tavaly, és adósminősége is látványosan javul - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott éves jelentésében. A jövőben az intézet lassuló növekedést vár, amely azonban még mindig jobb lesz, mint a világ más térségeiben.

A nemzetközi hitelminősítő 24 oldalas összefoglalójának előzetes adatai szerint a kelet-európai gazdaságok kibocsátása átlagosan 6,7 százalékkal nőtt tavaly, gyorsabban, mint a világ bármely más térségéé. A Moody's a kelet-európai növekedés ütemének fokozatos lassulására számít: 2005-ben 5,3, 2006-ban 5,1 százalékos növekedést valószínűsít. A hitelminősítő szerint az adott években várhatóan továbbra is ezek lesznek a világ legjobb térségi növekedési ütemei.

A cég kiemeli Szlovákiát, amelynek gazdasági teljesítménye 2004 harmadik negyedében - a legutóbbi olyan időszakban, amelyről véglegesen meghatározott növekedési adat látott napvilágot - éves szintre számolva 5,3 százalékkal nőtt. A szlovák növekedés az 1999 harmadik negyedében mért 0,9 százalékos mélypont óta robusztus ütemben gyorsul - áll a Moody's keddi jelentésében.

A hitelminősítő szerint a kelet-európai szuverén és kereskedelmi adósi minőség is látványosan javul az 1998-as orosz fizetési válság idején bekövetkezett visszaminősítési hullám óta. Abban az évben 143 kelet-európai adósságkibocsátó besorolását rontotta a cég, és mindössze háromét javította, az azóta eltelt időszakban azonban a felminősített térségi szuverén és vállalati adósok száma 5,2-szeresen haladta a leminősítettekét. A javulás különösen kirívó az utóbbi három évben, a Moody's szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK