Eltiltották az olaszokat a tokajitól

2005.05.12. 7:23

Ausztrália Canberra Tokay néven jelent meg édes desszertborokkal a világpiacon. Magyarország érdekeit - mint minden más, a védett névvel való visszaélés - ez is komolyan sérti. Az ausztrálok elleni fellépést jelentősen gátolják az Európai Uniót kötő nemzetközi megállapodások.

A Tokay termelői a Világkereskedelmi Egyezmény (WTO) TRIPS-megállapodására hivatkozva azt állítják, hogy joguk van a névhasználathoz. Az ausztrálok szerint amennyiben tokaji eredetű szőlővel dolgoznak, ráírhatják a palackokra a szőlő eredetét.

Az ausztrál termelők esetében azonban szó sincs erről: sem az alapanyag, sem a módszerek nem köthetőek Tokaj-Hegyaljához. Boruk alapja muskotályszőlő, amelyet hosszabb ideig hagynak érni, majd a forrásban lévő bor erjedését borpárlattal fojtják le.

Magyarország azt sérelmezi, hogy az ausztrál borászok a WTO-felhatalmazással ellentétben pusztán márkanévként próbálják használni a Tokay kifejezést. Magyarország szokatlanul egységes segítséget kapott az Unió nagy bortermelő államaitól és Lengyelországtól a kérdésben. Az ügy megoldásában természetesen Szlovákia is érdekelt.

Mindaddig azonban, amíg az EU-nak nem sikerül végérvényesen eltiltania az ausztrálokat a névhasználattól, az unión kívüli piacokon nyugodtan forgalmazhatják Tokay feliratú boraikat.

Szabó Gergely

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK