A pénztárak közötti erősödő verseny miatt megnőtt az etikailag kifogásolható magatartás a pénztári szektorban, ezért a felügyelet az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a pénztárak ellenőrzésére - jelentette be Marsi Erika, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A legtöbb hiba, amit a pénztárak elkövetnek, hogy túlságosan optimista előrejelzéseket közölnek a várható hozamokról, nem pontos adatokat közölnek, illetve a hozamszámítás módszerét elfelejtik közölni. A felügyelet találkozott több olyan esettel is, amikor a kasszák megtévesztő adatokat tettek közzé a múltban elért hozamaikról a hirdetésekben. A felügyelet az ilyen esetekben soron kívüli ellenőrzést végez és kötelezi a kasszákat a valós adatközlésre, emellett gyakran büntetést is kiszab.

A kisebb nyugdíjpénztárak hatékonyabbak

A kisebb, vállalati nyugdíjpénztárak költséghatékonyabban működnek, mint a nagyok - derül ki a felügyelet vizsgálatából. A pénztárak a tagok vagy a munkáltatók által befizetett díjból fedezik működési költségeiket, fizetik a vagyonkezelési és adminisztrációval kapcsolatos díjakat.

A 2000 és 2004 közötti időszakot feldolgozó adatsorokból kiderül, hogy 2000-ben, az intézményrendszer működésének harmadik évében a kasszák által felszámított költségekre még minden befizetett forint - kasszától függően - 2,34-3,85 százalékát elvonták a költségek fedezésére.

Tavaly már csökkent ez az arány, ám - a kasszák még nem auditált adatai szerint - még mindig 1,38 százalék és 2,54 százalék között szóródott az elvonás mértéke. A legnagyobb díjterhelés az Erste csoport magán nyugdíjpénztárában sújtotta a tagokat: a tagok minden egyes 100 forintból 3,08 forintot a pénztár működésére fizettek be. Az Erste után az Allianz magán nyugdíjpénztári ágazata a legdrágább 2,54 százalékkal, majd a Credit Suisse magánnyugdíjpénztár következik 2,46, illetve a Quastor 2,49 százalékkal, míg az Aegon 2,45 százalékot számít fel.

Tavaly az év végén összesen 169 pénztár működött Magyarországon, közülük 18 magán- és 75 önkéntes nyugdíjpénztár, 44 egészség- és 32 önsegélyező pénztár. A kasszák összesen több mint 1300 milliárd forint vagyont kezeltek, több mint 4 millió egyéni számlán.