Budapesten ülésezik csütörtökön és pénteken az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága, az EFC, amely az EU gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős legfőbb fóruma, az Ecofin Tanács döntéseit készíti elő - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

A budapesti ülés az EFC történetének első olyan kihelyezett ülése, amelyet egy újonnan csatlakozott tagállamban rendeznek. Az ülésen a 25 tagállam pénzügyminisztériumai és központi bankjai többségében államtitkári, illetve alelnöki szinten képviseltetik magukat.

Magyarország részéről Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára és Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tagja az EFC-nek.

A tárgyalásokon részt vesz Lucas Papademos, az EKB alelnöke, valamint Klaus Regling, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának vezetője. Az ülésre ezúttal ellátogat az IMF Európai Főosztályának igazgatója, Michael Deppler is.

Az EFC legfontosabb feladatai közé tartozik a tagállamok és az EU gazdasági és pénzügyi helyzetének áttekintése az Ecofin Tanács és az Európai Bizottság számára készített jelentések formájában, különös tekintettel a harmadik országokkal és nemzetközi intézményekkel való pénzügyi kapcsolatokra.

A bizottság jelentést készít egyebek közt a tőkemozgásokról és a fizetés szabadságáról, nyomon követi a derogációval rendelkező tagállamok monetáris és pénzügyi helyzetét és fizetési rendszerét.

Az EFC feladata, hogy előkészítse a tagállami és EU-szintű gazdaságpolitikai koordinációt érintő döntéseket, különös tekintettel a költségvetési politikák koordinációjára.