A fejlődő országok tőrnek előre aranytermelésben

2005.05.30. 17:42

Eladósodott országok erősíthetik gazdaságukat az aranybányászattal. Az Arany Világtanácsa szerint tagjai - ezen belül is elsősorban az eladósodott államok - 84 százalékkal növelték aranybányászatukat az elmúlt tíz évben. Egyes fejlődő országokban az arany fő exportcikké vált.

Dél-Afrika aranytermelése az idén közel 13 százalékkal csökkent. Az első évnegyedben 73,8 tonna volt. Ezzel még vezet Ausztrália előtt, amelynek első negyedéves aranytermelése 67,3 tonnát ért el, az egy évvel korábbit 4,3 százalékkal múlta fölül.

Az Arany Világtanácsa nevű szervezet, a WGC szerint a fejlődő országok sokat nyerhetnek, ha a múlt év végére több mint másfél évtizedes árcsúcsot elérő nemesfémből növelik bányászatukat. Az országcsoport s ezen belül az úgynevezett erősen eladósodott államoké a múlt évet megelőző tíz évben 84 százalékkal növelte aranybányászatát. A fejlődők tavaly együttesen a világ aranytermelésének 72 százalékát biztosították már a WGC számításai szerint.

Ezen országcsoport az arany exportjával javíthat súlyos anyagi helyzetén. Egyes államok esetében az arany fő exportcikké vált: az afrikai Mali fő exportcikke 2003-ban már az aranyérc volt, ez adta teljes exportbevételeinek 59 százalékát. Az arány Tanzánia esetében 44 százalékot ért el, Ghana esetében 32 százalékot. A WGC szerint erősen ráutaltak az aranykivitelre, illetve az aranybányászatra. A szervezet kiszámolta, hogy ha unciánként 10 dollárral esik az arany ára, akkor az a fejlődő országbeli exportőrök számára 75 millió dollár körüli bevételkiesést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK