Gyenge a forint a Big Mac-index szerint. Az Economist sajátos összehasonlító kosara szerint a vizsgált térségek valutái a dollárhoz képest meglehetősen alul, vagy felülértékeltek. A kelet-európai térségben továbbra is Magyarország a legdrágább.

Gyenge a front a dollárhoz képest az Economist Big Mac indexe szerint. A gazdasági lap sajátos mutatója szerint a forint tizenöt százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest. Magyarországon egy Big Mac 2,60 dollárba kerül, szemben az amerikai 3,06-tal - írja a Népszabadság.

Az Economist 1986 óta készíti el a Big Mac indexet. Mivel a McDonald's szendvicsét igen sok helyen árulják, viszont mindenütt ugyan azt az alapanyagot használják hozzá, elemzők szerint alkalmas a vásárlóerő paritás elvileg értékkiegyenlítő hatásának lemérésére.

A vizsgált térségek Big Mac ára azt mutatja, hogy gyakorlatilag semmilyen kiegyenlítődésről nem beszélhetünk. Az összesen 31 ország és régió valutái igen széles sávban alul, vagy felülértékeltek a dollárhoz képest.

A kínai jüan például - állami beavatkozással - 59 százalékkal a dollár alatt marad, itt csak 1,27 dollárt kérnek egy Big Macért. A világon Kuvaitban a legdrágább a Big Mac, 7,40 dollárt kell fizetni egy szendvicsért. A legolcsóbb emeletes hamburger is a Közel-Keleten vásárolható: Katarban csak 68 cent egy szendvics.

A felmérés egyben vizsgálja az eurózóna országait: 3,58 dollárban állapították meg a Big Mac árát, ezzel 17 százalékkal fölébe mennek a dollárnak - ez a tendencia érzékelhető a bankközi devizapiacokon is.

Európa legdrágábbja jelenleg Norvégia: itt 6,06 dollárba kerül egy Big Mac. A norvégokat Svájc követi, 5,05 dollárral. Magyarország a középmezőnyben van a 2,60-as árral.