A brit külügyminiszter szerint a kudarc egyben alkalom a fordulatra. A BBC-nek adott nyilatkozatában Jack Straw azt mondta: a brüsszeli csúcs kudarca "szomorú napja volt" az EU történetének, ugyanakkor fordulópontnak is tekintendő az Európai Unió jövője szempontjából. "Néha a demokráciáknak is szüksége van áramütésre a szükséges fordulat bekövetkeztéhez" - fogalmazott. Straw - alig burkoltan bírálva a francia álláspontot - azt mondta: az EU-t szétválasztó árok egyik partján azok állnak, akik a jövő igényeinek megfelelni képes uniót akarnak, a másikon azok, akik "megrekedtek a múltban".

A lengyel államfő szombaton igyekezett élét venni a kudarcnak, amellyel az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezlete véget ért és bizakodóan szólt arról, hogy az uniós "problémát" gyorsan át fogják hidalni. "Nincs miért örülni, másrészről azonban, minél több olyan kör van Európában, amely Európa-párti elkötelezettségről tesz bizonyságot és valósít meg nagy európai programokat, annál nagyobb esélye lesz az európai probléma áthidalásának, amit még mindig nem minősítenék válságnak" - idézte Aleksander Kwasniewski elnököt a PAP lengyel hírügynökség.

Brüsszelből hazatérve Marek Belka lengyel miniszterelnök - szemben az államfővel - egyértelműen az EU válságáról beszélt, de úgy vélte, hogy a brüsszeli csúcs mégsem volt elvesztegetett idő Varsó számára, mert a már megszerzett vívmányok továbbra is megmaradnak.

A francia miniszterelnök, Dominique de Villepin úgy vélekedett: "az európai építkezés történetének egyik legnehezebb időszakát éli meg".

Az olasz kormányfő szerint az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén "senki sem veszített, senki sem nyert", és "nem kell dramatizálni a helyzetet". Silvio Berlusconi olasz újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetés elfogadásának kudarca után "még több mint egy év áll rendelkezésre a megoldás felleléséhez". Olaszország szerinte a megállapodás érdekében "tudatta, hogy rendelkezésre áll", annak ellenére, hogy a költségvetés tervezete bizonyos áldozatok vállalását tartalmazta olasz részről.

A portugál kormányfő Nagy-Britanniát tette felelőssé az EU-csúcs kudarcáért. José Socrates a brüsszeli tanácskozás után szombat hajnali sajtókonferenciáján elmondta: "Az Egyesült Királyságnak nagy a felelőssége és ki kell dolgoznia egy jobb költségvetést". Socrates szerint a csúcs eredménye "nagyon negatív Európának és kudarc az unió számára". Ugyanakkor a portugál miniszterelnök kijelentette: nincs itt az ideje annak, hogy bárkit is vádolni kelljen.