Ecostat: értelmetlen az egykulcsos áfa

2005.06.23. 11:45

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet idén 3,5 százalékos, jövőre 3,9 százalékos GDP-növekedésre számít. Az intézet értelmetlennek tartja az egykulcsos áfát, mert az feszültségeket okozna a társadalomban.

Az Ecostat szerint a gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák befolyásolják - nyilatkozta Belyó Pál igazgató. Az államháztartás egyenlege az idén a GDP 3,9 százalékára, majd jövőre 3,4 százalékára csökkenhet. A folyó fizetési mérlegegyenleg idén megközelíti a 7 milliárd eurót, jövőre azonban 6,6 milliárdra csökkenhet.

Az intézet szerint az év végén 6,75 százalékos alapkamat 255 forint körüli euró árfolyam várható.

Az adósságállomány leminősítését és az államháztartási deficit mértékét az előrejelzés a befektetők számára kedvezőtlen hírnek nevezi. Hozzáteszik, hogy gondot okoz a transzparencia hiánya: a módszertani változások, az autópálya-finanszírozás költségvetésen kívüli elszámolása csökkentik az átláthatóságot. Ehhez szorosan kötődnek a napirenden szereplő adómódosítások, amelyek tovább nehezítik a befektetői döntések meghozatalát.

A tervezett adómódosításokkal összefüggésben Belyó Pál helyes döntésnek nevezte az áfa radikális átalakításának elhalasztását. Jelenleg nem szabad az adórendszerhez ilyen mértékben hozzányúlni, mert az többet ártana mint használna - mondta.

A magyarországi adómérték nemzetközi összehasonlításban elfogadható, középen helyezkedik el, nem lóg ki a sorból - tette hozzá.

Az egykulcsos áfát értelmetlennek tartja az intézet, mivel az eltüntetné a különbségeket az adózók között, így jelentős feszültségeket okozna a társadalomban. Kedvező ugyanakkor, hogy a tervek szerint a munkaadói adóterhek a jelenlegi 35-37 százalékról 2007-re 25 százalékra csökkennének.

Bár 2006 már a parlamenti választások éve lesz, az Ecostat nem számol azzal, hogy az egyébként erre az időszakra általánosan jellemző fokozottabb költekezésre és beruházási aktivitásra kerülne sor. Az igazgató szerint a költségvetés szigorának fenntartására utal a tartalékok befagyasztása.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek kissé ellentmond a gazdasági racionalitással nem indokolható lakossági gázár befagyasztás. Belyó Pál egyetértett Járai Zsigmond, jegybankelnök véleményével, miszerint az egyensúly javításának érdekében a mielőbbi eurózónához történő csatlakozás szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKK