A román jegybank július elsejétől forgalomba hozza az új, erős lejt. A régi pénz még másfél évig lesz használatban párhuzamosan az újjal. A román pénzintézetek június 30-tól július 1-ig nem nyújtanak lakossági szolgáltatást.

Románia jegybankja (BNR) pénteken vezeti be az új, denominált lejt. A névértékváltó folyamatban a lej négy nullát veszít nominális, azaz névleges értékéből. Az új és a régi lej 2006. december 31-ig párhuzamosan használatban lesz.

A régi lej bankjegyei és érméi időhatáros korlát nélkül beválthatóak lesznek a román jegybanknál és más, BNR által meghatalmazott bankok váltópénztárainál. A kemény lej külsőre közel azonos lesz a régivel, csak némileg kisebb. Az átállás miatt a romániai pénzintézetek június 30., csütörtöktől 2005 július 1., hétfőig nem nyújtanak lakossági szolgáltatást.

A lej névértékváltásának célja, hogy a román pénz közelebb kerüljön ez euróhoz, és így a későbbi átállás könnyebbé váljon. Egy euró árfolyama az új pénzben 3,6 lej körül lesz, az amerikai dollár pedig 3 lejt ér majd. Az új rendszerben 100 forint körülbelül 1,45 lejt ér, míg a régi rendszerben egy forintért 145 lejt lehetett kapni.

A román jegybank vezetői szerint az átállás nem jár áremelkedéssel. Ennek elkerülését szolgálja az a törvényes intézkedés, melynek értelmében 2005. márciusától 2006. júliusáig minden üzletben, áruházban, boltban és piacon régi és új lejben egyaránt fel kellett és kell tüntetni az árakat. Mindennek ellenére román közgazdászok és pénzügyi szakemberek nem zárják ki a nemzeti pénznem értékváltásának némi árfelhajtó, inflációs mellékhatását sem.

A denominációs művelet a román sajtó szerint körülbelül 20-30 millió euróba kerül.