Pénteken veszi át az EU elnökségét Luxemburgtól Nagy-Britannia, azonban előre sejthető, hogy a féléves periódust beárnyékolják majd a mezőgazdasági támogatások reformjáról és az Egyesült Királyság 3 milliárd fontos visszatérítéséről szóló viták. A BBC szerint a főbb kérdések megoldása könnyen a 2006-ban kezdődő osztrák elnökségre maradhat.

A következő költségvetési periódusról szóló tárgyalások (2007-2013) két hete omlottak össze, amiben nagy szerepe volt a francia és a holland népszavazás kudarcának is. Ha az EU-nak nincs hosszú távú költségvetése, nehezen tervezhetőek a kiadások, és ez lelassíthatja az újonnan felvett országok felzárkózását is.

A legfontosabb feladatok a brit elnökség alatt a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja és a bővítési tárgyalások melletti elkötelezettség továbbvitele. A KAP átfogó reformját évek óta halogatják, most Tony Blair újra a mezőgazdasági támogatások csökkentése mellett foglalt állást, míg Franciaország ragaszkodik ahhoz a megállapodáshoz, amely szerint a fix mezőgazdasági támogatások nem változnak 2013-ig. Elemzők abszurdnak tartják az EU jelenlegi magas vámszintjét, amelyek súlyosan diszkriminálják a kevésbé fejlett országok termékeit.

Az Unió bővítése is veszélybe kerülhet, mert sokan a tavaly csatlakozott országok felvételével okolják a népszavazás kudarcát. A brit elnökség alatt kellene megkezdenie Horvátországnak a csatlakozási tárgyalásokat, de a folyamatot valószínűleg beárnyékolják majd a Törökország csatlakozásával kapcsolatos viták.