Versenyképes mezőgazdaságot ígér Gyurcsány

2005.07.05. 13:33

A száz lépés program mezőgazdaságra vonatkozó részét ismertette a miniszterelnök Gyöngyösön. Gyurcsány Ferenc a mezőgadaság jövedelmeteremtő képességét kívánja növelni az intézkedésekkel.

A mezőgazudaság jövedelemteremtő képességét növelné a száz lépés programmal Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök Gyöngyösön ismertette a program agrárintézkedéseit. "A magyar mezőgazdaság ügye nemzeti ügy (...), amelynek kezelése kellő mértéktartást, kellő bölcsességet és kellő határozottságot igényel. Olyan ügy, amely nehezen, szerintem egyáltalán nem viseli el a politikai hangoskodást, a politikai pártoskodást, nem viseli el az önzést" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a hét lépést, összességében 20 intézkedést tartalmazó csomagot ismertetve elmondta, hogy azok legfőbb célja a mezőgazdaság és állattenyésztés jövedelemtermelő képességének javítása. Ennek egyik legfontosabb feltétele az állattenyésztés és a növénytermesztés megbomlott egyensúlyának helyreállítása, az állattenyésztés súlyának növelése, amely egyben piacot jelent a növénytermesztés számára is. A növénytermesztés korszerűsítése érdekében ösztönözni kívánják az energetikai célú növénytermesztés elterjedését.

 

A földért életjáradék program negyedik ütemében - folytatta a miniszterelnök - immár lehetőség lesz a természetvédelmi területek felajánlására is, ami újabb 7 ezer ember számára jelenthet életjáradékot.Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy eddig 18 ezren éltek a lehetőséggel, ami átlagosan havi 32 ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent számukra.