Adócsökkentés minisztériumi elvonással

2005.07.14. 12:56

Gyurcsány Ferenc szerint az adócsökkentés fedezetét jelentő 200 milliárd forintot a minisztériumoktól vonják majd el. A miniszterelnök szerint 2020-ra érjük majd el az EU jelenlegi gazdasági átlagát.

"A tervezett adócsökkentés jövő évi költségvetési hatását jelentő 200 milliárd forintot a minisztériumoktól vesszük el" - mondta a miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezleten.

A kormányfő szerint a 2006-os büdzsé nem lesz "választási költségvetés". Gyurcsány Ferenc azt mondta, jövőre kisebb lesz az adósságszolgálat terhe, mint az idén. Hozzátette: idén jelentősen csökken és 60 százalék alatt lesz az államadósság aránya, és 2006-ban mindenképp tartjuk a 2,9 százalékos deficitet.

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy a Magyarországra érkező működőtőke értéke az idén - az első negyedévi történelmi csúcs után - négymilliárd euró felett lehet. A kormányfő szerint a gazdasági növekedésből, az EU-s forrásokból és a működőtőke-befektetésekből idén mintegy 3000 milliárd forintos pótlólagos jövedelme származik az országnak. A miniszterelnök szerint Magyarország 2020 környékére fogja elérni az EU 25-ök jelenlegi gazdasági átlagát, tíz évre rá pedig az akkor aktuális uniós átlagot.

A miniszterelnök szerint át kell alakítani az állami adminisztrációt. Ennek érdekében a kormány már több jogszabály-változást kezdeményezett, és további lépéseket is tenni fog - mondta Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ CIKK