Új vidékfejlesztési program készül

2005.07.14. 17:18

Új kormányzati vidékfejlesztési programról határozott a kormány. A program fő célja a vidékiek élethelyzetének javítása és egy új, integrált pályázati alap létrehozása.

A program a munkahelyteremtés mellett többek közt gazdaság fejlődését, a közszolgáltatások színvonalának és elérhetőségének javítását, az infrastruktúra fejlesztését és a közösségi kezdeményezések felkarolását tartalmazza majd. "A vidéken élők élethelyzetének javítása mellett ez a program a vidék által kínált előnyök kiaknázására épül, hiszen a vidék az ország fejlődésének tartaléka" - mondta Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal területpolitikáért felelős politikai államtitkára.

A kormány meg fogja vizsgálni, hogy a leginkább hátrányos helyzetű térségek, települések, falvak esetében hogyan lehet a kis- és közepes vállalkozásokat támogató kedvezményeket nyújtani. Új, alapvetően a vidéki térséget érintő gazdaságfejlesztő programok indítását is tervezik, mint például a megújuló energia, a falusi turizmus és a tájegységre jellemző termékek piacra jutásának támogatása.

Nagy Sándor beszélt arról, hogy a vidékfejlesztés céljait szolgáló források növeléséhez olyan integrált pályázati alapot működtetnének, amely megszünteti a források szétaprózottságát. Emellett a decentralizált források növelésében gondolkodnak, ezen belül is több lesz a helyi döntésű felhasználási lehetőség - fűzte hozzá az államtitkár.

A rövid távú intézkedések közül az államtitkár kiemelte a falugondnok-, tanyagondnok-hálózat fejlesztését és az oktatás színvonalának javítását.