10 százalékkal nőtt az építőipari termelés

2005.07.20. 10:04

Az építőipari termelés volumene 2005 májusában kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9,6 százalékkal nőtt 2004 májusához képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. A termelés az év első öt hónapjában 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése az év első öt hónapjában 22,5 százalékkal emelkedett. A növekedés elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése az év első öt hónapjában 10,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 28,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése az első öt hónapban 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése folytatódott, évkezdettől számítva 28,százalékos volt a növekedés.

Az építőipar termelés 2005 első öt hónapjában valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 32,1 illetve 15,8 százalékkal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 35,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,4 százalékkal , az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 42,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az építőipari árak az előző havinál 0,6 százalékkal voltak magasabbak - közölte a KSH.