Gyorsabban nő a vártnál Kína gazdasága

2005.07.20. 10:01

Gyorsult a kínai gazdasági növekedés. Az ország gazdasága 9,5 százalékkal bővült, ez meghaladta az elemzői várakozásokat. Úgy tűnik, a második negyedévben nemigen hatottak a kínai kormány beruházás-lassító intézkedései. A kormányzat a jövőben korlátozza majd az acéltermelési kapacitás felső határát. Időközben Kínát "A" sávba emelte a Standard&Poor's hitelminősítő.

Kína gazdasága 9,5 százalékkal bővült a második negyedévben a tavalyi második negyedhez képest, gyorsabban a 9,3 százalékos elemzői várakozásoknál, és gyorsabban az első negyedévi 9,4 százaléknál is. Ennek ellenére az infláció, tizenkét hónapra, 1,6 százalékos volt júniusban, jelentették a kínai statisztikai hivatalban szerdán a GDP-adatokkal együtt. Az éves várakozástól elmaradó infláció arra vall, hogy a gyors növekedés most nem túlhevült.

A nagy GDP-növekedést a tőkeberuházások első negyedévhez képest kissé gyorsult, 28,8 százalékos növekedése és a lakossági fogyasztás 12,9 százalékos bővülése táplálta, rendre az egy évvel korábbihoz képest. Júniusban az ipar ugyancsak váratlanul erősen teljesített: kibocsátása 16,8 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly júniusban, a májusi 16,6 százalékos tizenkét havi többlet után.

A második negyedben a jelek szerint ismét nemigen hatottak a kínai kormány intézkedései a beruházások lassítására - hitelezés szűkítése nem tűnik elegendőnek -, bár további intézkedéseket is terveznek. A kínai vas- és acélipari szövetség értesülése szerint a kínai kormány rövidesen korlátozni fogja az ország acéltermelő kapacitását, évi 300 millió tonnában határozva meg a felső határt.

Ezzel együtt fékezik majd a külföldi vállalatok beruházásait is, meghatározva, hogy csak olyan külföldi cégek társulhatnak kínai vállalatokba, amelyek legalább évi 10 millió tonnás acéltermelő kapacitást tudnak fenntartani, és még akkor sem szerezhetnek többséget a kínai partnerből. A kínai kormány ritkítani akarja a túlnépesedett kohászatot, olyan környezetet teremtve, hogy a kisebb hazai termelők fokozatosan kiszoruljanak a piacról. A kínai acéltermelés az idén, 10 százalékos növekedéssel, várhatóan meghaladja a 300 millió tonnát.

A külföldi beruházások esetleges lassulására utalt egy múlt héten megjelent nemzetközi felmérés is arról, hogy a kínai kiskereskedelmi piac jelenleg mind kevésbé vonzó a külföldi láncolatok számára, miután az utóbbi években nagy számban jelentek meg Kínában, ám ezért túlságosan kiéleződött a verseny.

A kínai kormány a gazdasági növekedés jelentős lassulására számít az idén. A kormány fejlesztési és reformbizottsága a múlt héten 8,8 százalékos évi átlagos GDP-növekedést jelzett előre, és az évi átlagos inflációt 2,2 százalékosra becsülte. A bizottság múlt héten kiadott becslése szerint a kínai GDP az első félévben 9,3 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Ezt most felül kell vizsgálni. A bizottság előrejelzése szerint az export növekedése a második félévben ugyancsak lassulhat, és ezért csökkenhet a nyomás a jüan felértékelésére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK