PSZÁF: Stabil a bankok tőkehelyzete

2005.07.20. 15:05

A bankszektor stabil tőkehelyzetét tavaly tovább erősítette a magas nyereség: több mint 50 százalékkal nőtt a bankok profitja, mintegy 275 milliárd forintra. Így a bővülő mérlegfőösszeg kockázataira megfelelő fedezetet nyújtott a vele szinte azonos arányban növekvő szavatoló tőke - derül ki a PSZÁF jelentéséből.

A bankok összesített saját tőkéje tavaly közel negyedével - a 2003-as 1071,1 milliárdról 2004 végére 1323,8 milliárd forintra hízott. A kisbankok tőkeellátottsága sokkal kedvezőbb, mint néhány aktív nagybanké, amelyeknél a fizetőképességi (korábban tőkemegfelelési) mutató meghaladta ugyan a kötelező 8 százalékot, azonban 10 százalék alatt maradt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentéséből.

A felügyelet szerint a dinamikusan növekvő nagybankok esetében az eddigi növekedési ütem megtartásához a kedvező belső tőkeképződés mellett is szükségessé válhat további tulajdonosi tőke bevonása.

Néhány szövetkezetet kivéve a takarékszövetkezetek tőkehelyzete is kifejezetten stabil a jelenlegi tőkekövetelmények alapján - állapítja meg a PSZÁF. A jövőben azonban a helyzet változhat a követelmények növekedése miatt. A szövetkezeti hitelintézeteknek ugyanis a hitelintézeti törvény előírásainak megfelelően 2006 végére legalább 200 millió forintra, 2007 végére pedig 250 millió forintra kell növelniük saját tőkéjüket.

Tavaly év végén a 2006 végén életbe lépő limitnél 39 szövetkezeti hitelintézet saját tőkéje volt alacsonyabb, a 2007. év végi limitet pedig 63 intézmény nem érte el. A felügyelet úgy véli, számos szövetkezet nem lesz képes önerőből a tőkekövetelmény alsó szintjének elérésére, így a fúzió útját választja majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK