A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) hétfőn eljuttatta az érdekképviseletek válaszát a gazdasági tárca legutóbbi megállapodás-tervezetére - számolt be az MTI, részleteket azonban nem közölt.

A kormány a racionalitás határain belül megállapodásra törekszik a közúti fuvarozói érdekképviseletekkel - mondta korábban Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára.

A szakszervezetekkel való egyeztetésen az államtitkár mégis azt javasolta, hogy a korábban egyeztetett 30 pontos megállapodás-tervezet 10 pontját egyelőre vegyék le a napirendről. Ezeket a kormány nem látja megvalósíthatónak, vagy értelmetlennek tartja. Ide tartozik többek között az üzemanyagok jövedéki-adó tartalmának csökkentése, a fuvarozási tevékenység általános forgalmi adójának 25-ről 15 százalékra mérséklése, az egynapos autópálya-matrica kiterjesztése a kamionokra, valamint a hétvégi kamiontilalom feloldása.

Az államtitkár emlékeztetett: a 30 pontból van olyan, ami megállapodás nélkül, menet közben teljesült. Ilyen a Magyarországon szabálytalanul fuvarfeladatot vállaló külföldi közúti fuvarozók szankcionálása; ez akár a kamion visszatartásával is járhat.

Szanyi Tibor szerint van egy öt pontból álló csomag, ami kisebb technikai egyeztetés után akár már most aláírható lenne. A menetíró készülék ellenőrzésével, a felrakó helyek szankcionálásával, a teljesítményarányos úthasználattal, az egyablakos ügyintézéssel, illetve a hatósági engedélyek díjával kapcsolatosak.