Egyeztetnek a tejtermelők és a kereskedők

2005.08.10. 13:56

A jövő héten egyeztetés kezdődik a tejárakról a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a kereskedők között.A tárgyalás egyes agrártermékek akciós értékesítésével kapcsolatos problémákról zajlik - tájékoztatta az MTI-t Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerdán.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség az Auchan Magyarország Kft. vezetőjének felkérése alapján levelet írt az agrártárcának, és a Tej Terméktanácsnak, hogy egyeztetést kezdeményezzen a kereskedők és a tejtermelők közötti nézeteltérések rendezése érdekében.

A dömpingárak ellen demonstráltak múlt hét kedden a tejtermelők két fővároshoz közeli Auchan áruház előtt.A gazdák úgy vélték, hogy az áruházakbantúlságosan alacsony áron lehet tejet kapni, ez pedig nagy veszteséget okoza termelők számára. A termelők országos demonstrációt helyeztek kilátásba, amennyiben nem érnek el eredményt rövid időn belül. Ezt követően kezdeményezett tárgyalásokat az Országos Kereskedelmi Szövetség közvetítésével az Auchan Magyarország Kft. vezetője.

Vámos György szerint mind az agrártárca vezetője, mind pedig a Tej Terméktanács elnöke pozitívan reagált az OKSZ megkeresésére. Így jövő héten asztalhoz ülnek a kereskedők és Gráf József, földművelésügyi miniszter. A főtitkár szerint ez nemcsak a tej-ágazatot, hanem más területeket is érint majd. Példaként említette, a dinnye-, illetve a borárak kérdését.

A jövő hét keddi megbeszélésre az agrártárca vezetőjétől az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselői, valamint az áruházláncok megbízottai is meghívót kaptak.

A Tej Terméktanács az OKSZ megkeresésére konkrét javaslatokat tartalmazó levélben válaszolt, azaz leírták, hogy milyen feltételekkel és miről kívánnak tárgyalni a kereskedőkkel. Vámos György szerint e levél tartalmát a OKSZ érintett tagjainak meg kell vitatniuk és ki kell alakítaniuk véleményüket a különböző szakmai kérdésekben. Ezért a főtitkár úgy véli, hogy a Tej Terméktanács és a kereskedők megbízottai legkorábban szeptemberben ülhetnek tárgyalóasztalhoz.

A főtitkár a megbeszélések konkrét témáiról nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy azokat a tárgyalóasztal mellett kell egyeztetni. Jelezte ugyanakkor, hogy az egyeztetésekbe szeretnék bevonni az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) képviselőit is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK