2,2 százalékos az euróövezet inflációja

2005.08.18. 11:24

Az euróövezetben júliusban átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban - közölte az EU statisztikai hivatala csütörtökön végleges adatként.

A július végi előzetes becslésben is 2,2 százalékos tizenkét havi infláció szerepelt az év hetedik hónapjáról. Júniusban 2,1 százalékos volt az átlagos fogyasztóiár-emelkedés az euróöveztben tavaly júniushoz képest. Az egész EU-ban júliusban átlagosan ugyancsak 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 5,1 százalékkal növekedtek a lakással kapcsolatos költségek az eurózónában, 4,9 százalékkal drágult a közlekedés-szállítás, 4,3 százalékkal került többe az alkohol és a dohány és 3,3 százalékkal az oktatás. Ugyanakkor 2,2 százalékkal lett olcsóbb a távközlés, 0,2 százalékkal a szabadidő és a kultúra és 0,5 százalékkal a ruházkodás.

Az energiát és az élelmiszereket leszámítva a maginfláció 1,3 százalékos volt júliusban az euróövezetben tizenkét hónapra számolva, ugyanannyi, mint júniusban, a májusi 1,5 százalék után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK