6,4 százalékkal nőtt az orosz GDP

2005.08.18. 10:23

6,4 százalékkal bővült az orosz gazdaság a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az országban január óta töretlen a növekedés, jövőre 3,2 százalékos költségvetési többletet várnak.

"Az orosz gazdaság 6,4 százalékkal teljesített többet júliusban, mint tavaly júliusban, az első héthavi GDP-többlet 5,7 százalék a tavalyi első hét hónaphoz képest" - közölte German Gref gazdasági miniszter az orosz kormány csütörtöki ülésén. Január óta - amikor csak 4,8 százalékos volt az ütem - gyakorlatilag töretlenül gyorsult a növekedés tempója.

Az orosz jegybank növekedési jelentése szerint a bővülés motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai. Az orosz állami statisztikai szolgálat szerint az ipar növekedése 4,9 százalékra lassult a júniusi 6,9 százalékról.

Tavaly 7,2 százalékos volt a GDP-növekedés Oroszországban, az idei évre a kormány 5,8 százalékos bővülést vár. Nemzetközi elemzők 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén Oroszországban.

Az orosz kormány csütörtökön jóváhagyta a 2006-os költségvetés tervezetét, amely 40 százalékos kiadásnövelés mellett is a GDP 3,2 százalékának megfelelő költségvetési többletet irányoz elő, ennek fedezete a magas olajárak miatti tetemes bevétel. A tervezet átlag 40 dolláros hordónkénti olajárral számol. Oroszországban tavaly 686,5 milliárd rubel volt a költségvetés többlete, a GDP 4,1 százaléka. Az idei évre jelenleg 1130 milliárd rubeles többlettel számolnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK