Több mint felére csökkent a portugál gabonatermés

2005.08.18. 16:09

A tavalyi szintnél 60 százalékkal alacsonyabb a portugál gabonatermés az idén. Az aszály miatt az idei az évtizedek óta legrosszabb gabonaidény Portugáliában. A gyenge termés miatt az EU már 200 ezer tonna magyar intervenciós gabonát irányított át Portugáliába.

Portugáliában az őszi/téli gabonatermés több mint 60 százalékkal lesz kevesebb a tavalyinál, az országot sújtó tartós aszály miatt. Ezen belül az őszi/téli keménybúza termés 95 százalékkal marad el a tavalyitól és mindössze 9 ezer tonna lesz - közölte a portugál statisztikai hivatal júliusi előrejelzésében. A termés-előrejelzés megerősíti, hogy az idei gabonaidény az elmúlt évtizedek legrosszabb idénye Portugáliában.

Pásztohy András, a magyar agrártárca politikai államtitkára augusztus elején elmondta: az uniós gabonairányító bizottság Portugália számára 200 ezer tonnás gabonaszállítást hagyott jóvá a magyar készletből. Ez 80 ezer tonna takarmánykukoricát, 80 ezer tonna búzát és 40 ezer tonna árpát jelent, 60 eurós tonnánkénti fuvarköltség térítés mellett.

Az unió gabonairányító bizottsága jóváhagyta továbbá 500 ezer tonna magyar takarmánykukorica uniós belpiaci értékesítését. Az államtitkár szerint e mennyiség nagy része is várhatóan az ibériai félszigetre kerül, főként Spanyolországba. Ez azonban "nem címkézett tétel", azaz más országok is megvehetik, példaként Franciaországot említette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK