Az eredetileg kiírt szeptember 30-ról december 30-ra hosszabbították meg a Panel program pályázatainak beadási határidejét - közölte Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

A beadási időszak meghosszabbítását részben a megnövekedett érdeklődés, részben a Panel plusz hitelprogram életbelépése indokolta, melynek segítségével azok a lakóközösségek és önkormányzatok is részt vehetnek a panelfelújítási programban, akik nem rendelkeznek kellő önerővel. A meghosszabbított határidő lehetőséget ad az önkormányzatoknak a pályázatok részletesebb és pontosabb kidolgozására.

A pályázatok elbírálása a módosítástól függetlenül szeptember 30-tól folyamatosan zajlik majd - derül ki a minisztérium közleményéből.

A kormány augusztus elején indította el a Panel Plusz hitelprogramot 20 milliárd forint értékben azok számára, akiknek gondot okoz a már meghirdetett panelprogramhoz az önrész biztosítása.

A Panel Plusz program keretében 15 év alatt, árfolyamgaranciával, azaz 5-6 százalék kamattal tud a kormány hozzájárulni ahhoz, hogy az önrész kiváltható legyen a lakók mellett az önkormányzatoknak is.

A meghirdetett panelprogram keretében a kormány az idén egy-egy lakás felújításához legfeljebb 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá, azzal a feltétellel, ha a lakók és az önkormányzatok is 400-400 ezer forintot tesznek hozzá.

A miniszter elmondása szerint a ténylegesen igénybe vett támogatás azonban mindössze 260-300 ezer forint, így az idei 8 milliárd forintos állami keretből legkevesebb 50 ezer panellakást lehet korszerűsíteni.