Rekordév várható a varsói tőzsdén

2005.08.23. 9:48

Az idén 4,5 milliárd zloty értékben bocsátanak ki a cégek új részvényeket a varsói tőzsdén, ami új rekordot jelent - olvasható a Rzeczpospolita című lengyel napilap keddi számában.

Szeptember 1-jén kezdik piacra bocsátani a PGNing (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) papírjait. A gázipari monopólium várhatóan mintegy 1,5 milliárd zloty (375 millió euró) friss tőkét tud majd vonzani. A varsói tőzsdén ez lesz az eddig legnagyobb nyilvános kibocsátás.

Eddig a varsói tőzsdén az állam volt a legnagyobb eladó, és a privatizáció révén befolyt összegek az államháztartást gyarapították. Most ez a cégkibocsátások révén változóban van. Augusztus közepéig a tőzsdén jegyzett cégek 2,1 milliárd zloty (525 millió euró) összeghez jutottak, az év végéig 4,5 milliárd zlotyra fut föl a részvénykibocsátásból származó bevételük. Tavaly az új kibocsátások révén 3,44 milliárd zloty folyt be a cégekhez, az elmúlt öt évben együttvéve pedig alig 10,4 milliárd zloty származott új papírok forgalmazásából.

PGNiG mellett a Kozienice erőmű 600 millió zloty értékű kibocsátásra, a műtrágyagyártó Pulawy pedig 350 millió zlotys kibocsátásra készül az idén. Mindennek ellenére egyelőre még a tőzsdei kibocsátások jelentéktelen szerepet játszanak a lengyelországi befektetésekben: az összes beruházás alig 3,4 százaléka eredt a tőzsdéről származó részvényértékesítésekből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK