Lemondásra szólította fel Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő kedden kormánya gazdasági miniszterét, Pavol Ruskót, a négypárti kormánykoalícióhoz tartozó Új Polgári Szövetség (ANO) elnökét, mert nem tisztázta magát kellőképpen az őt ért, pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatos vádak alól.

Rusko a koalíció pártjai előtt nem tudott elfogadható magyarázatot adni arra, hogy miből egyenlítette ki egy korábban aláírt százmillió koronás magánváltóját, majd időközben további másfél milliárd koronás tisztázatlan ügyben is érintetté vált. Úgy tűnik, ez utóbbi lehet majd távozásának döntő indoka.

Dzurindát a múlt héten a kereszténydemokrata (KHD) koalíciós partnerpárt szólította fel, hogy szabaduljon meg a zavaros pénzügyekbe keveredett Ruskótól, mert ha nem, a kereszténydemokraták kilépnek az egyébként is kisebbségi pozícióban kormányzó kabinetből.

Rusko azt állítja: semmilyen szabálytalanságot nem követett el, arra azonban nem adott választ, hogy eleget tesz-e a kormányfő felszólításának, amely úgy szólt, hogy ha a miniszter szerda délelőttig nem mutat hajlandóságot az önkéntes távozásra, akkor kényszerűen kell majd távoznia.

Elemzők szerint Rusko aligha vállalkozik majd az önkéntes távozásra, mert ezzel az ellene felhozott gyanút erősítené. A miniszter kedd esti nyilatkozataiban teljes ártatlanságát hangsúlyozta.