Németországnak 2007-re issza kell térni az euróövezet szabályainak megfelelő, 3 százalékos deficithez. Az unió pénzügyminisztereinek találkozóján Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter elmondta: már egyeztetett Schröder volt és Merkel leendő német kancellárral az ügyben. A kormányt alakító CDU/CSU eredeti terve szerint a deficitet csak 2009-re csökkentették volna a maastrichti 3 százalék alá.

Németországnak 2007-ben már be kell tartania az államháztartás legföljebb 3 százalékos GDP-arányos hiányára vonatkozó euróövezeti szabályt, mondta újságíróknak az EU soros elnöke, egyszersmind a pénzügyminiszteri tanács elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az EU-pénzügyminiszterek értekezletére érkezvén. Elmondta, hogy telefonon beszélt a következő német kancellárral, Angela Merkellel és a távozó kancellárral, Gerhard Schröderrel is, és "teljesen világossá" tette ezt az álláspontot.

Utána azonban a tanács elnökhelyettese, Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy "korai" határidőkkel aggasztani Németországot. - Előbb legalább meg kell alakulnia az új német kormánynak - mondta.

Németországban hétfőn jelentették be a szeptemberi, csaknem döntetlen választások nyomán megalakuló nagykoalíciós kormány tárcaelosztását a CDU/CSU és a szociáldemokraták között, de még számos miniszter személye nem ismeretes, közte a jövendő pénzügyminiszteré sem, csak annyi látszik bizonyosnak, hogy e tárca a szociáldemokrata pártnál marad.

A távozó német pénzügyminiszter, Hans Eichel a maga részéről "a lehető legkorábbi realista határidőnek" nevezte 2007-et. Úgy vélte, hogy a CDU/CSU terve - hogy csak 2009-re csökkentik a deficitet a GDP 3 százaléka alá - nem helyes. Eichel eredetileg már erre az évre ígérte a szabály betartását, a deficit legalább 3 százalékra csökkentését, de újabban 3,7 százalékot tart a legvalószínűbbnek.

Az EU statisztikai hivatala 4 százalékos hiányt jósol Németországnak erre az évre. Németország, Franciaországgal együtt, az idén negyedik éve sérti meg az euróövezeti szabályt. E két ország 2003 őszén gyakorlatilag eljárási kegyelmet kapott az EU miniszteri tanácsától, amit az EU stabilitási és növekedési paktumának felülvizsgálata, némi enyhítése követett.

Az EU bizottsága várhatóan november közepén közli új költségvetési előrejelzéseit, és ennek nyomán újraindulhat a fegyelmi eljárás Németország ellen. Az pénzügyminiszterei várhatóan decemberben tárgyalják meg ismét Németország szabályszegését.