Újabb amerikai kamatemelés várható

2005.10.31. 11:23

Szakértők előrejelzése szerint kedden 25 bázisponttal 4,0 százalékra emeli az irányadó kamatot az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed. Ráadásul továbbra sem várható utalás arra, hogy végéhez közeledne a tavaly június óta tartó kamatemelés politikája.

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kedden este negyed kilenckor jelenti be kamatdöntését.

Ezután már csak kétszer, december 13-án és január 31-én elnököl a FOMC ülésen a Fed vezetője, Alan Greenspan, akinek a megbízatása január végén lejár. Megfigyelők szerint a keddi ülés kapcsán nem az a kérdés, hogy lesz-e kamatemelés, hanem, hogy az indoklásban szerepel-e az a megjegyzés, miszerint a továbbiakban is folytatja a fokozatos, mértéktartó kamatemelés politikáját.

A Goldman Sachs szerint a kitétel szerepelni fog és a FOMC a következő két ülésén is emeli a kamatot. Ennek oka az infláció alakulásával kapcsolatos aggodalom, amit az elmúlt hetekben a Fed több illetékese is megfogalmazott. A gazdaság növekedésével nincs gond, épp pénteken hozták nyilvánosságra azt az előzetes adatot, amely szerint éves szinten a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal nőtt az amerikai GDP, meghaladva a második negyedévi 3,3 százalékot.

Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazóinak a véleménye szerint január végéig a Fed 4,50 százalékra emeli az irányadó kamatot. Ezen kívül mintegy 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy március 28-án, amikor először ülésezik a FOMC, az új elnök Bernanke irányítása alatt, a kamatszint további 25 bázisponttal 4,75 százalékra nő.